Cum scapi de punctele negre fara sa lasi urme pe fata

In termeni medicali, punctele negre se numesc comedoane deschise si nu sunt altceva decat foliculi care au o deschidere mai mare (pori deschisi) decat in mod obisnuit. Foliculii sunt, de fapt, dopuri formate din celule moarte si sebum, care blocheaza oxidarea melaninei (substanta care determina culoarea pielii) si devin negre.

Cauzele aparitiei punctelor negre sunt, asadar, stagnarea sebumului pe piele, precum si acumularea de bacterii, impuritati si celule moarte la nivelul tenului. Punctele negre apar de obicei in zona T, adica pe frunte, nas si barbie, dar sunt si situatii in care se ivesc pe pometi.

Daca te numeri printre persoanele care au neplacerea de a avea puncte negre, nu trebuie sa-ti faci programare la salonul de cosmetica. Exista cateva tratamente cosmetice simple pe care le poti face acasa si care te vor ajuta sa scapi de punctele negre pentru totdeauna.

Microdermabraziunea

În timpul unei astfel de operațiuni, medicul dermatolog va folosi un instrument cu o suprafață aspră pentru a exfolia din straturile superioare ale pielii. Această formă de „șlefuire” va elimina dopurile de sebum și celule moarte, care blochează porii.

Incearca si variantele naturale

Pe langa toate aceste proceduri, poti incerca si alternative naturiste de tratament, ce implica plante sau pur si simplu ingrediente simple, pe care le ai mereu in casa.

Iaurt

Se amesteca 3 linguri de iaurt cu 2 linguri de fulgi de ovaz, 1 lingura de suc de lamaie si 1 lingurita de ulei de masline. Amestecul trebuie sa fie aplicat pe fața pentru 5-7 minute, dupa care se spala cu apa rece.

Bicarbonatul de sodiu

Este foarte eficient in tratarea punctelor negre, dar si a acneei. Lasa pielea fina, andepartand impuritatile si celulele moarte.
Amesteca 2 lingurite de bicarbonat de sodiu cu putina apa minerala, cat sa obtii o pasta.
Aplic-o cu generozitate pe zonele cu probleme si maseaza usor. Lasa sa se usuce pe fată si stai asa cateva minute inainte sa te clatesti cu apa calduta. Repeta o data sau de doua ori pe saptamana.

Mierea

Este buna atat pentru tenul gras, cu puncte negre. Mierea hidrateaza si strange porii, oferindu-ai un ten catifelat.
Aplica miere pe toata fata, las-o sa actioneze aproximativ 10 minute si apoi clateste cu apa calduata.

Scortisoara

Poate fi utilizata pentru a elimina si preveni punctele negre.
Amesteca 1 lingurita de scortisoara pudra cu 1-2 de miere, pentru a forma o pasta groasa. O aplici pe fata inainte de culcare si o lasi sa actioneze peste noapte. Dimineata, spala-te bine pe fata. Pentru rezultate optime, foloseste acest remediu zilnic, aproximativ 10 zile.

Cu pasta de dinti

Alege o pasta de dinti simpla, cu menta si evita sa folosesti pasta de tip gel sau cele pentru albire sau pentru dinti sensibili. Asadar, o pasta clasica, banala. Spala-te pe fata cu apa calduta, apoi usuca-ti tenul cu un prosop. Aplica pe locurile afectate precum nasul ori barbia un strat subtire de pasta de dinti si las-o sa se usuce complet. Apoi, cu o carpa umeda sau cu un prosop umed curata pasta de dinti. Ea se va lua de pe fata cu tot cu punctele negre lasand in urma un ten curat si stralucitor.

Pentru un efect si mai bun poti adauga sare in pasta de dinti folosind dozajul o parte pasta de dinti, o parte sare. De asemenea, ca alternativa la sare poti folosi bicarbonat.

Cu albus de ou

Sparge un ou separand albusul de galbenus. Apoi, pe fata curata si uscata aplica un strat de albus. Peste, asaza un servetel subtire, apoi peste el mai aplica un strat de albus de ou. Repeta aceasta operatiune pana ajungi cam la trei straturi de servetel. Ar fi bine sa folosesti chiar un servetel pe care l-ai desfacut in cele trei straturi ale sale astfel incat sa obtii folii extrem de fine, de subtiri.
Cand masca e complet uscata, indeparteaz-o usor. Vei ramane uimita cand vei vedea cum au ramas toate punctele negre pe servetel. Clateste-ti apoi fata bine cu apa calduta pentru a indeparta orice urma de albus.

Stoarce o lamaie si aplica sucul pe fata, lasa-l sa se usuce 5 minute si apoi clateste-te cu apa rece. Lamaia are efect antibacterian, prevenind in acest mod infectarea pielii dupa indepartarea punctelor negre.
In plus, lamaia contine alfa-hidroxil, un acid care ajuta la exfolierea blanda a pielii şi curatarea in profunzime a porilor, prevenind reapariţia cosurilor si a punctelor negre.

In afara acestor tratamente, retine ca pentru a scapa de puncte negre, este foarte important sa respecti rutina de ingrijire a pielii.

Respecta urmatoarele pasi:

  1. Curata bine pielea, de preferat cu o lotiune care sa contina acid salicilic, care ajuta la tratarea si prevenirea punctelor negre. Aceasta trebuie sa aiba rol atat antibacterian, cat si antiinflamator.
  2. Foloseste o lotiune tonica cu continut de totarol (de la arborele Totara, care este antimicrobian). Aceasta inchide porii si reface pH-ul natural al pielii.
  3. Foloseste o crema hidratanta cat mai putin grasa, de preferat cu continut de acid hialuronic, care hidrateaza in profunzime.

Leave a Reply